Saint-logo
Glas och fönster från Saint-Gobain Glass

Fasadlösningar från Saint-Gobain Glass bidrar till poäng i LEED V4 gällande Thermal comfort

Läs mer
Antal poäng är endast för informationsändamål. Saint-Gobain kan inte garantera och heller inte hållas ansvarig om byggnaden inte uppfyller certifieringen. Detta eftersom certifieringen ser till byggnaden som helhet och därmed tar hänsyn till mer aspekter än bara byggnadsmaterial.
1 poäng

Har du en fråga?

Behöver du mer information?

Kontakta oss!

Nyckelbidrag

Saint-Gobain glass har ett brett utbud av energi- och solskyddsglas där det går att finna god termisk komfort med glasfasad.

Syfte

Att främja brukarnas produktivitet, komfort och välbefinnande genom god termisk komfort.

Bedömningskriterier

Projektet måste uppfylla kraven för både design och styrning av termisk komfort. Byggnaden måste designas (uppvärmning, ventilation, luftkonditioneringssystem, klimatskal) för att uppfylla kraven i särskilda standarder för termisk komfort (ASHRAE-standarden 55-2010 eller ISO- och CEN standarderna).

Dessutom måste termisk komfortreglering finnas för minst 50 % av brukarnas individuella utrymmen. För alla utrymmen som ska delas av många kan en gemensam termisk komfortreglering installeras. Med termisk komfortreglering kan brukarna, oavsett om det är individuella eller gemensamma utrymmen, justera minst ett av följande i sin lokala miljö: lufttemperatur, strålningstemperatur, lufthastighet och luftfuktighet.

 

Se detaljerat krav: klicka här

 

Vårt bidrag till kriteriet

Saint-Gobain Glass har genom åren tagit fram allt ljusare energiglas som kan bidra med god termisk komfort, se diagram nedan. Tänk på att g-värde <0,50 knappast längre är möjligt när man använder energiglas med hög ljustransmission.

 

graph_facade

 

Tabellen nedan visar förslag på fasaduppbyggnader baserat på fullspektral beräkning i SSF ESBO eller IDA ICE. Med fallande ljustranmission kan man nå mer kostnadseffektiva fasaduppbyggnader och mer utblick. En fasad med iInvändig avskärmning är oftast mer kostnadseffektive än utvändig, enbart solskyddsglas är den billigaste lösningen.

 

tab_facade

S86 står för utvändig duk Soltis 86 och VS står för invändig duk Verosol Silverscreen

 

  • Det finns också dynamiska lösningar från Glassolutions monterade i isolerrutan: Climatop Screen med integrerade persienner och Sageglass med elektrisk toning, samt Microshade som avskärmar solstrålar över en viss solvinkel ger på olika vis en maximal utblick kombinerat med god ljuskvalitet

 

I extrema väderförhållanden kan EGLAS, en integrerad och osynlig värmeglaslösning, bidra till behaglig och reglerbar rumsvärme.