Saint-logo
Glas och fönster från Saint-Gobain Glass

Fasadlösningar från Saint-Gobain Glass bidrar till poäng i LEED V4 gällande daylight.

Läs mer
Antal poäng är endast för informationsändamål. Saint-Gobain kan inte garantera och heller inte hållas ansvarig om byggnaden inte uppfyller certifieringen. Detta eftersom certifieringen ser till byggnaden som helhet och därmed tar hänsyn till mer aspekter än bara byggnadsmaterial.
3 poäng

Har du en fråga?

Behöver du mer information?

Kontakta oss!

Nyckelbidrag

Ett brett urval av lösningar (från 10 till mer än 90 % ljustransmittans) gör att boende kan utnyttja naturligt ljus maximalt och utan att besväras av bländande solsken. Saint-Gobain är ensamt med att tillverka, behandla och leverera glasrutor med yttermått upp till 18 x 3,21 m till kunder över hela världen.

Syfte

Att genom god tillgång till dagsljus ansluta brukarna till utomhusmiljön, förstärka deras dygnsrytm och minska användandet av elektrisk belysning.

Bedömningskriterier

Ge manuellt eller automatiskt (med manuell överstyrning) bländningsstyrenheter för all regelbundet utnyttjade områden.

Tre alternativ ges som förslag till att mäta tillgång till dagsljus i byggnaden:

  1. Genom att simulera, och utvärdera rumslig autonomi och årlig solljusexponering (2 eller 3 poäng);
  2. Genom att simulera, och utvärdera belysningsnivåerna (illuminance levels) (1 eller 2 poäng);
  3. Genom att mäta belysningsnivån i färdig byggnad (2 eller 3 poäng)

 

Se detaljerat krav: klicka här

Vårt bidrag till kriteriet

Saint-Gobain Glass har genom åren tagit fram allt ljusare energiglas, se diagram nedan. Tänk på att g-värde <0,50 knappast längre är möjligt när man använder energiglas med hög ljustransmission

graph_facade

Nedan finner du en lista med förslag på fasaduppbyggnader baserat på fullspektral beräkning i SSF ESBO eller IDA ICE. Med fallande ljustranmission går det att nå mer kostnadseffektiva fasaduppbyggnader och mer utblick. En fasad med invändig avskärmning är oftast mer kostnadseffektive än utvändig. Oftast är enbart solskyddsglas är den billigaste lösningen.

 

tab_facade

S86 står för utvändig duk Soltis 86 och VS står för invändig duk Verosol Silverscreen

 

  • Det finns också dynamiska lösningar från Glassolutions monterade i isolerrutan: Climatop Screen med integrerade persienner och Sageglass med elektrisk toning, samt Microshade som avskärmar solstrålar över en viss solvinkel ger på olika vis en maximal utblick kombinerat med god ljuskvalitet